VERSLAG VAN DAGTOCHT "EEN HELE VECHTTOCHT" OP 27-08-2013.

 

Er stond heel wat op het programma! Maar gelukkig toch geen echte vechtpartijen. Wel een mooie toeristische route langs het riviertje de Vecht en omstreken.

Iedereen was aanwezig. Opgetogen gezichten omdat het een prachtige dag beloofde te worden. Zo leuk om elkaar weer te zien.

Onze bussen vertrokken op tijd. Op naar Houten voor koffie met appelgebak in het restaurant "de Engel". Houten is een welvarend dorp met veel goed onderhouden gemeentelijk groen en dure huizen. Zo'n beetje het Wassenaar van Utrecht. Driekwartier later zaten we weer in onze bussen om van een toeristische route naar Ankeveen bij de "wereldberoemde" Ankeveense Plassen" te genieten. Onze chauffeur deed z'n best om zo veel mogelijk te vertellen over de omgeving. Soms wel soms niet helemaal te verstaan, kwam door ons gekakel. Maar tja je bent een dagje uit of niet dan? (Hoor ik hier een Utrechts accent?) Later werd het beter want toen heeft hij het geluid iets harder gezet.

Met lunchtijd reden de bussen het parkeerterrein van het Hotel- Partycentrum "De drie dorpen" op. Misschien wel leuk om te weten waar het hotel haar naam aan te danken heeft. De voormalige boerderij lag, nu dus het hotel, op de grens van drie dorpen, Ankeveen, Kortenhoef en 's Graveland. Het drie dorpen punt net als in Vaals het drie landen punt. Een gigantische zaal met plaats voor allemaal 90 personen. Hier kregen we een heerlijke lunch met pas gebakken croquet.

Lekker hoor. In het midden van de zaal lag een dansvloer voor andere feestjes.

Even een korte pauze om een luchtje te scheppen. Toen weer gezwind naar binnen voor een lezing van de Imkerij "' 't Schuurtje". Op de dansvloer stond een vrouwtje met kleurrijke kleding aan en een grote hoed op. Zij was de imker en de hoed was een echte imkerhoed. Ze heeft ons een college over de bijen gegeven. Ze was dus eigenlijk Maja de bij. Het was reuze interessant wat ze vertelde over de koningin en haar volk, de darren, kortom alles over de bloemetjes en de bijtjes. Ze liet een honingraad van hand tot hand gaan. Ze had ook prachtige vergrotingen bij zich waarop de ijverige diertjes goed te zien waren.

Ondertussen waren de tafels afgeruimd van de lunch. Toen kwam het leukste deel van de lezing. De workshop "zelf waskaarsen draaien". Iedereen kreeg een plakje bijenwasraad van 13 x 18 cm. en een stukje wit lont. Nou, wat moet je doen. Het stukje lont leg je iets van de rand van het plakje bijenwasraad aan de smalle kant. Dan begin je van je af te rollen tot het hele plakje opgerold is en een klein stukje lont uit het rolletje blijft steken. Daar steek je later de kaars mee aan.

Maar nu komt het. Aan de bovenkant waar het lontje dus uitsteekt vouw je een stukje van het opgerolde plakje bijenwasraad om. Toen kwam de imker langs met wat glinstertjes op een stuk papier daar moet je je kaarsje door heen rollen.

En toen was het opeens een feestkaarsje. Als toppunt van alles kreeg iedereen een klein bijtje op een speldje dat je dan ter versiering nog op je kaars kon prikken.

Ter beloning van al onze inspanningen mochten we onze kaarsen mee naar huis nemen. Hierna ging ons imkervrouwtje terug naar haar thuisbasis ' t Schuurtje " in Loosdrecht. We zouden haar later op de middag daar weer treffen. Nu gingen we eerst onder leiding van een gids een rondrit maken door de omgeving van Loosdrecht en de Vechtstreek. Zo zijn we en passant langs Paleis Soestdijk gereden. Er stonden veel witte party tenten op het gazon. Zeker een feestje. Van het Paleisje Drakenstein was niets te zien vanwege de bomen maar wel een hoog hek rondom dat onder stroom stond.

Even later passeerden we het kerkje en de begraafplaats waar Prins Friso ligt.

Op die plek lagen veel bloemen en er stonden ook wat mensen. Het is tenslotte een openbare begraafplaats. De omgeving is schitterend met die prachtige oude bossen. In de verte nog het Kasteel Nijenrode gezien. Verder op langs de Vecht diverse zomerpaleizen van de rijke Amsterdamse kooplieden gezien met die typische Vechtse theekoepeltjes aan het water. De V.O.C. mentaliteit (Wie zei dat ook al weer?) Die mensen waren verbluffend rijk, maar ze zorgden ook voor werkgelegenheid in de regio.

Onze rondrit eindigde bij imkerij 't Schuurtje". Hier hadden we een uur de tijd om rond te kijken in de imkertuin. In de boomgaard hadden ze een proeverij van verschillende honingwijnen en in het schuurtje kon je een mooie videofilm zien.

Er was ook een winkeltje waar je diverse soorten honing kon kopen of creams, zeepjes en nog veel meer leuke dingetjes.

Om 6 uur werden we weer verwacht in het Hotel de Drie Dorpen voor het diner.

De zaal zag er weer gezellig uit. Onze penningmeester had nog eens goed in de kas gekeken. Waarachtig er zat nog genoeg in voor het eerste drankje van de K.B.O.

Heerlijk gegeten met als hoofdgerecht Beenham. Een ijsje voor toe.

Het werd tijd voor de thuisreis naar Oss. Iedereen was blij. Het was weer een enige dag geweest met dank aan Mieke.

Voordat ik mijn verhaaltje afsluit nog even een mopje van de chauffeur. Komt ' ie.

 

Wat is de overeenkomst van een gescheiden vrouw en een paralelweg?

Antwoord: Allebei ventweg!

 

Beste mensen blijf lachen. Het allerbeste en laten we zeggen tot volgend jaar zomer in 2014.

 

Hartelijke groeten van Ann Weinberg.