VERSLAG VAN EEN MIDDAGJE "PADDENSTOELENHUIS" IN BERGHEM OP 09 JULI 2014.

 

Wouw, woorden schieten me tekort!Dat is niet zo handig als je een verslag wilt schrijven over ons bezoek aan het Paddenstoelenhuis. Ik zal m'n best doen.

Onze groep, ongeveer 20 KBO'ers, werd ontvangen in het Paddenstoelenhuis.

Een lichte frisse ruimte met twee ovale tafels aan elkaar geschoven met voldoende stoelen rondom. Op het midden van de tafels stonden behalve suiker en koffiemelk ook schalen met twee soorten lekkere dikke plakken cake, naturel of gemarmerd. Weldra kwam er een lief meisje die onze bestellingen kwam opnemen. Verschillende soorten koffie of thee. Op tafel een schaaltje met diverse theesoorten. En dat was nog maar het begin van wat ons te wachten stond!!!

Ondertussen werden we verwelkomd door Marja van de Vorle. Zij zou ons aan de hand van een lichtshow op een groot scherm aan de muur een introductie geven over het bedrijf waarna haar man Renee een rondleiding zou geven door de kwekerij. Aan de hand aan een folder kan ik U helpen herinneren dat ze in 1995 hun paddenstoelenkwekerij bouwden. Ze hadden zich toegelegd op het kweken van bijzondere soorten eetbare paddenstoelen, zoals bij voorbeeld Portabella, Shii take, Kastanjechampignons en natuurlijk Cantharel. Ze vertelde ook dat ze eind 2012 naast de grote loods met de kwekerij het Paddenstoelenhuis hadden laten bouwen. De glazen achterwand met openslaande deuren gaf een prachtig uitzicht op een sappig weiland omzoomd met een rij bomen in de achtergrond. Dat zachte groen herhaalde zich op de een van de muren in de ontvangstruimte.

Ook zagen we tegen de witte achterkant van de grote kwekerij een eigen ontworpen futuristische boom die gemaakt was van afval hout afkomstig van de bouw. Een heel bijzonder effect. Tussen door werden we getrakteerd op een glas lichte champignon bouillon met fijngesneden stukjes paddenstoel en stukjes gesnipperde lente-ui. Verrukkelijk.

Ja, en nu was de beurt aan Renee van de Vorle. We volgden hem tot in de entree waar iedereen een rekbaar licht blauw mutsje kreeg. HygiŽne is een must, want champignons zijn kwetsbaar voor bacteriŽn. Toen iedereen braaf z'n mutsje op had, even een heel grappig gezicht,

mochten we dat grote gebouw in. De aanblik was overweldigend. Heel hoog.

Ik telde in de gang 6 grote deuren die elk toegang gaven tot een hal. Daar zag je vier enorme stellages met 6 kweekbedden. De paddenstoelen groeien het liefst in donker, maar die korte tijd dat wij er stonden zou ze niet schaden. Gelukkig. Nu konden we de kweekbedden, die uit een laagcompost met hierop een laag zwarte aarde bestond, goed zien. Er was nog geen paddenstoel te zien maar wel kleine vezelachtig witte puntjes. Hier was pas geleden gezaaid, maar over 10 dagen weet je niet wat je ziet, overal volgroeide paddenstoelen. In een van hun folders staat het gezegde: "als paddenstoelen uit de grond schieten." Het is van het grootste belang dat het klimaat en de luchtvochtigheid en natuurlijk ook de watertoevoer kan worden geregeld. Bij het rondlopen kreeg je af en toe een flinke druppel op je hoofd. Dat was het condenswater dat door een pijpleiding werd afgevoerd.

Er heerste een vreemde lucht, het was geen mestlucht maar een ondefinieerbare muffe geur. De vrachtwagens met de stellages worden aan de achterkant van de loods in en uit gereden. Nu zette Renee onze ontdekkingstocht voort in zaal 6.

En ja hoor hier waren ze klaar voor de pluk die Kastanjechampignons. Renee liet ons zien hoe je dat doet. Je trekt die paddenstoel uit de aarde en met een klein scherp mesje snijd je het stammetje af tot vlak onder de hoed. En zo voort.

Heel arbeidsintensief. Zo wordt er per week voor zo'n 8000 kilo champignons verwerkt. Dat vraagt om een groot afzet gebied. Na 19 jaar ervaring zal dat wel lukken. Onze hoofden vol informatie en indrukken bracht Renee ons weer terug naar het Paddenstoelenhuis.

En wat denk je wat? Iedereen ging weer zitten en toen werden we verrast met een klein hapje.

Een gevulde paddenstoel met iets van een klein beetje gehakt aan gemaakt met kruiden. Potverdozie dat was ook weer zo lekker. Even later werden we weer verrast. Nu met een vierkantje van bladerdeeg en weer zo'n zalig prutje er op. Daarbij konden we ook nog een drankje bestellen, eigen keus.

Terwijl we allemaal zaten te genieten waren er enkele dames die een kijkje gingen nemen in het winkeltje. Veel leuke souvenirs in hoofdzaak paddenstoeltjes natuurlijk.

Boekjes met recepten of leuke paddenstoelen ansichtkaarten met een recept op de achterkant. Ik heb zelfs recepten in 4 talen gezien!

Tenslotte kan ik alleen maar bewondering hebben voor het ondernemerschap van dit echtpaar: Marja en Renee van de Vorle.

Het was een zeer geslaagde middag, die we waarschijnlijk niet gauw zullen vergeten. Als afscheid kreeg iedereen nog een doosje kastanje paddenstoelen!

 

Tot onze volgende tocht. Met vriendelijke groeten van Ann Weinberg.