VERSLAG VAN EEN MIDDAGJE "PADDENSTOELENHUIS" IN BERGHEM OP 09
JULI 2014.
Wouw,
woorden schieten me tekort! Dat is niet
zo handig als je een verslag wilt schrijven over ons bezoek aan het Paddenstoelenhuis.
Ik zal m'n best doen.
Onze groep,
ongeveer 20 KBO'ers, werd ontvangen in het Paddenstoelenhuis.
Een lichte
frisse ruimte met twee ovale tafels aan elkaar geschoven met voldoende stoelen
rondom. Op het midden van de tafels stonden behalve suiker en koffiemelk ook
schalen met twee soorten lekkere dikke plakken cake, naturel of gemarmerd.
Weldra kwam er een lief meisje die onze bestellingen kwam opnemen.
Verschillende soorten koffie of thee. Op tafel een schaaltje met diverse
theesoorten. En dat was nog maar het begin van wat ons te wachten stond!!!
Ondertussen werden we verwelkomd door Marja van de Vorle. Zij zou
ons aan de hand van een lichtshow op een groot scherm aan de muur een introductie
geven over het bedrijf waarna haar man Renee een rondleiding zou geven door de kwekerij.
Aan de hand aan een folder kan ik U helpen herinneren dat ze in 1995 hun paddenstoelenkwekerij
bouwden. Ze hadden zich toegelegd op het kweken van bijzondere soorten eetbare
paddenstoelen, zoals bij voorbeeld Portabella, Shii take, Kastanjechampignons
en natuurlijk Cantharel. Ze vertelde ook dat ze eind 2012 naast de grote loods
met de kwekerij het Paddenstoelenhuis hadden laten bouwen. De glazen achterwand
met openslaande deuren gaf een prachtig uitzicht op een sappig weiland omzoomd
met een rij bomen in de achtergrond. Dat zachte groen herhaalde zich op de een
van de muren in de ontvangstruimte.
Ook zagen we
tegen de witte achterkant van de grote kwekerij een eigen ontworpen futuristische
boom die gemaakt was van afval hout afkomstig van de bouw. Een heel bijzonder
effect. Tussen door werden we getrakteerd op een glas lichte champignon
bouillon met fijngesneden stukjes paddenstoel en stukjes gesnipperde lente-ui.
Verrukkelijk.
Ja, en nu
was de beurt aan Renee van de Vorle. We volgden hem tot in de entree waar
iedereen een rekbaar licht blauw mutsje kreeg. Hygiëne is een must, want
champignons zijn kwetsbaar voor bacteriën. Toen iedereen braaf z'n mutsje op
had, even een heel grappig gezicht,
mochten we
dat grote gebouw in. De aanblik was overweldigend. Heel hoog.
Ik telde in
de gang 6 grote deuren die elk toegang gaven tot een hal. Daar zag je vier
enorme stellages met 6 kweekbedden. De paddenstoelen groeien het liefst in
donker, maar die korte tijd dat wij er stonden zou ze niet schaden. Gelukkig.
Nu konden we de kweekbedden, die uit een laag
compost met hierop een laag zwarte aarde bestond, goed zien. Er was nog
geen paddenstoel te zien maar wel kleine vezelachtig witte puntjes. Hier was
pas geleden gezaaid, maar over 10 dagen weet je niet wat je ziet, overal
volgroeide paddenstoelen. In een van hun folders staat het gezegde: "als
paddenstoelen uit de grond schieten." Het is van het grootste belang dat
het klimaat en de luchtvochtigheid en natuurlijk ook de watertoevoer kan worden
geregeld. Bij het rondlopen kreeg je af en toe een flinke druppel op je hoofd.
Dat was het condenswater dat door een pijpleiding werd afgevoerd.
Er heerste
een vreemde lucht, het was geen mestlucht maar een ondefinieerbare muffe geur.
De vrachtwagens met de stellages worden aan de achterkant van de loods in en
uit gereden. Nu zette Renee onze ontdekkingstocht voort in zaal 6.
En ja hoor
hier waren ze klaar voor de pluk die Kastanjechampignons. Renee liet ons zien
hoe je dat doet. Je trekt die paddenstoel uit de aarde en met een klein scherp mesje snijd je het
stammetje af tot vlak onder de hoed. En zo voort.
Heel
arbeidsintensief. Zo wordt er per week voor zo'n 8000 kilo champignons verwerkt.
Dat vraagt om een groot afzet gebied. Na 19 jaar ervaring zal dat wel lukken. Onze
hoofden vol informatie en indrukken bracht Renee ons weer terug naar het
Paddenstoelenhuis.
En wat denk
je wat? Iedereen ging weer zitten en toen werden we verrast met een klein
hapje.
Een gevulde
paddenstoel met iets van een klein beetje gehakt aan gemaakt met kruiden. Potverdozie
dat was ook weer zo lekker. Even later werden we weer verrast. Nu met een vierkantje
van bladerdeeg en weer zo'n zalig prutje er op. Daarbij konden we ook nog een
drankje bestellen, eigen keus.
Terwijl we allemaal
zaten te genieten waren er enkele dames die een kijkje gingen nemen in het
winkeltje. Veel leuke souvenirs in hoofdzaak paddenstoeltjes natuurlijk.
Boekjes met
recepten of leuke paddenstoelen ansichtkaarten met een recept op de achterkant.
Ik heb zelfs recepten in 4 talen gezien!
Tenslotte
kan ik alleen maar bewondering hebben voor het ondernemerschap van dit echtpaar:
Marja en Renee van de Vorle.
Het was een
zeer geslaagde middag, die we waarschijnlijk niet gauw zullen vergeten. Als
afscheid kreeg iedereen nog een doosje kastanje paddenstoelen!
Tot onze
volgende tocht. Met vriendelijke groeten van Ann Weinberg.