VERSLAG VAN EEN MIDDAGJE KAMELENMELKERIJ OP 08 AUGUSTUS 2012.

 

Je moet toch maar lef hebben om als student aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch een kamelenmelkerij te beginnen. Zijn interesse werd gewekt door de Voedsel en Landbouw Organisatie van de Verenigde Naties (FAO) die stelde dat kamelenmelk een van de gezondste dierlijke melk soorten is en het meest op menselijke moedermelk lijkt. De FAO stimuleert dan ook de wereldwijde productie van kamelenmelk. Aldus een citaat uit de folder van de kamelenmelkerij Smits. Inderdaad die student heet Frank Smits. Met hulp van de gemeente Den Bosch kreeg Frank een stuk grond in bruikleen om daar met drie kamelen te experimenteren. In Augustus 2006 kwamen de nieuwe emigranten aan na een lange vermoeiende bootreis. Klaarblijkelijk hadden ze het naar hun zin want eind 2006 moesten ze verhuizen naar hun winterverblijf in Cromvoirt. En ja wel in het voorjaar van 2007 werden de eerste kalfjes geboren en kon het melken beginnen.

In de loop van de tijd kwamen er steeds meer kamelen bij zodat er naar uitbreiding gezocht moest worden. In September 2010 verhuisde de kamelenmelkerij naar Berlicum waar in een gekochte boerderij met flinke grote stallen en genoeg weiland de oplossing werd gevonden. In tussen is het bedrijf gegroeid tot 70 kamelen. Bij Frank staat het welzijn van de dieren boven al. De kamelenmelkerij Smits heeft niet alleen kamelenmelk in Nederland geïntroduceerd maar ook in andere Europese landen. Door samenwerking met gespecialiseerde bedrijven en wetenschappers heeft de kamelenmelk een gunstige invloed op diverse ziekten, zoals koemelkallergie, darmziekten en suikerziekte.

Zo nu weten we iets over het ontstaan van het bedrijf, de motivatie en de productiviteit.

 

Het wordt tijd om iets meer te weten te komen over de kamelen. Zoals iedereen wel weet zijn het woestijndieren. Er zijn kamelen (camelus bactrianus) met twee bulten en dromedarissen (camelus dromedarius) met een bult. Het is een misvatting om te denken dat se in de bulten water op slaan. Het is hun vet opslag zodat ze daar hun energie uit kunnen putten. Als de bult er slapjes bij hangt is het tijd om het vet weer aan te vullen. Water wordt in de maag opgeslagen. Ze gaan uiterst zuinig om met het gebruikt van vet en water. Volwassen dieren kunnen in 10 minuten ongeveer 100 liter water opslaan, zodat ze dagen lang in de woestijn kunnen overleven. Een andere aangeboren overlevingstechniek is dat ze twee tenen hebben die een 7 mm dikke eeltlaag hebben. Er zit ook eelt op de ellebogen en de kniegewrichten en zelfs op het voorhoofd. Alles om het bloedhete zand te kunnen verduren. Een andere fantastische bescherming is dat ze een extra vlies voor de ogen hebben dat ze voor de pupillen kunnen schuiven tegen de woestijnstormen en ook de lange wimpers vormen een goede bescherming. Wat ik ook zo'n wonder vond is dat ze hun lippen heel wijd van elkaar kunnen trekken om doornen takjes en andere stugge woestijnstruiken te eten. Ook kunnen ze hun neusgaten sluiten tegen het hete indringende zand. Ze lopen een beetje van links naar rechts en dat komt omdat ze hun linker voorpoot tegelijk met hun linker achterpoot naar voren brengen om een stap te maken en dat gebeurt ook aan de rechter kant. Dat is waarschijnlijk waarom ze woestijn schepen worden genoemd. Het voordeel van deze schepen is da ze keurige keutels in de woestijnzee achter laten en geen olievlekken zoals de schepen op zee. Kamelen en dromedarissen kunnen samen kinderen voortbrengen en dan heten ze Hybridekamelen. Alleen kamelen komen nog in het wild voor. Dromedarissen worden meestal gefokt. Handiger als lastdier.

Als een stier wil laten weten dat hij wel zin heeft in een vrijpartijtje dan blaast hij een klier opzij van zijn tong op, en dat gaat met het geluid van een flinke scheet gepaard en dan verschijnt er een grote rode bal opzij van zijn bek. Als zij ook wil, gaan ze er lekker bij liggen omdat die bult in de weg zit. De draagtijd van een kameel duurt 365 tot 440 dagen. Conclusie; als je een constante toestroom van melk wilt hebben moet je er voor zorgen dat er genoeg vrouwtjes zijn met kalveren natuurlijk. We hebben de melk geproefd en ik moet zeggen die smaakte goed. Lekkerder dan paardenmelk. Als een kameel gemolken moet worden dan moet het kalf eerst de melk op gang brengen. Ach erm dan wordt het kalf weg gehaald en de melk belandt in een emmer. Opbrengt is iets van 6 liter per keer. Dan denk je die kameel is uitgemolken. Nee hoor, ze bewaart gewoon 2 tot 3 liter voor het kalf. Je kan trekken wat je wilt maar de boel zit op slot.

 

Na de presentatie en de rondleiding door de stallen gingen we naar buiten om de dieren in de wei te zien. Sommige kwamen nieuwsgierig naar de afrastering. Ze lieten zich heel graag aaien. Ze waren in de rui, dus ze zagen er een beetje rommelig uit. Die wol is heel zacht ik heb een plukje meegenomen.

 

Ook al bent U niet mee geweest, ik hoop dat U het verslag interessant genoeg vond om te lezen. Ik zal U zeggen ik heb genoten en met bewondering naar die bijzondere dieren gekeken. Lang geleden hebben we eens gelezen dat de Islamieten zeggen: "Kamelen kijken zo hooghartig omdat alleen zij de volledige naam van de profeet weten".

 

Laten we hopen elkaar bij de volgende uitstap weer tegen te komen.

 

Hartelijke groeten van Ann Weinberg.