VERSLAG VAN EEN MIDDAGJE KASTEEL HEESWIJK OP 11 JULI  2012

 

Daar stonden we dan recht tegenover het historisch architectonisch eindresultaat van wat eens een "mottekasteel" was. De vroegste aanwijzingen dateren uit 1080. Dat is wel even 930 jaar geleden! Over 70 jaar kan de Stichting het 1000 jarig bestaan vieren. Als stenen eens konden spreken. Wat moet er zich gedurende die negen eeuwen allemaal hebben afgespeeld. Dat is gewoon niet in te denken.

Nederland bestond nog niet eens. Er is een lange lijst van vorige bewoners. In 1600 is het kasteel zelfs tot twee maal toe te vergeefs belegerd door Prins Maurits. Maar 30 jaar later lukte het Frederik Hendrik wel om het kasteel te veroveren. Het Kasteel was van strategisch belang bij het Beleg van Den Bosch. Wat een wapengekletter zal dat geweest zijn. Maar toen de gemoederen wat bedaard waren heeft Lodewijk XIV zelfs korte tijd op het kasteel doorgebracht.

Tegen het einde van de 18e eeuw heeft Pichegru,een generaal van de Franse Revolutie het kasteel als hoofdkwartier gebruikt. Dat waren waarschijnlijk niet van die leuke hofjonkers dus zal het kasteel na hun vertrek er abominabel, om in de Franse stijl te blijven, hebben uit gezien.

 

Maar toen kwam de reddende engel in de persoon van Andre Baron Van den Bogaerde van Terbrugge, Gouverneur van Noord Brabant, en kocht in 1835 het vervallen kasteel en begon meteen met drastische herstelwerkzaamheden. Neogotiek was toen je van het. En laat dat nou ook precies dezelfde smaak van Koning Willem II geweest zijn. Daarom voelde hij zich helemaal thuis op het kasteel en kwam graag nog eens een keertje logeren.

De zonen van Andre, de jonkheren Louis en Alberic volgden hun vader op in het verzamelen van kunst en oudheden tot er geen plaats meer was. Geen nood dan bouwen we er gewoon weer stuk aan op de oude middeleeuwse fundamenten. Tot het eind van de 19e eeuw stonden delen van het kasteel voortdurend in de steigers. Deze laatste adellijke familie heeft een belangrijke rol gespeeld in de staat waarin het kasteel zich bevond toen de Barones als laatste was overleden.

 

 

Het Koetshuis is in de bouwtrant van speklagen tot stand gekomen. Het landgoed ligt in een prachtige omgeving met boerderijen die dezelfde kleuren dragen als het kasteel. Een wandeling door de lanen die omzoomd zijn door eeuwenoude bomen is zeer de moeite waard. In de slotgracht rondom het kasteel zwemmen statige zwarte zwanen zoals het hoort, maar ook een stel ordinaire eenden. De kasteeltuin is gelijk een sprookje. Het geheel ziet er zorgvuldig onderhouden uit.

Na de rondleiding in het kasteel was het tijd voor een lekker vers kopje koffie met een ambachtelijke brownie die meer dan heerlijk smaakte, maar volgens enkele dames wel iets aan de machtige kant. Al met al was het een gezellige middag die ons lang zal blijven heugen.

Ik hoop U weer te ontmoeten bij ons volgende uitstapje.

 

Hartelijke groeten van Ann Weinberg.