VERSLAG VAN EEN MIDDAGJE VARKENS KIJKEN OP BOERDERIJ TERRAS HET VENSTER IN VINKEL OP 8 JULI 2015.

 

Net toen we ons eerste uitstapje van deze zomer gingen maken regende het na een lange periode van tropische hitte. Natuurlijk goed voor de natuur. maar voor

ons een beetje ongemakkelijk.

We werden met open armen ontvangen in het koffie/theehuis. Er was keus tussen koffie of thee met een heerlijk stuk eigen gebakken taart. Het was heel gezellig elkaar weer te zien.

Vanuit het restaurant konden we door een venster in de quarantainestal kijken.

Hier worden de pas aangekochte gelten, dat zijn jonge moedervarkens, opgevangen voordat ze bij de andere varkens komen. op deze manier is de kans op "insleep-ziekte" beperkt geworden, of beter nog voorkomen.

In de zeugenstal worden de zeugen in veertig boxen met uitloop gehouden. De mest via de vloer afgevoerd. Er is ook nog een vloer verwarming en de klimaattemperatuur wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

Na vijf dagen geeft de zeug aan dat ze weer geïnsemineerd kan worden. Als alles goed gaat worden na ca. 115 dagen dracht de biggetjes geboren. Tijdens

de zoogperiode staat de zeug in het kraamhok. Het is een groot wonder dat de pas geboren biggen meteen kunnen horen, zien en lopen. Het instinkt zegt dat

ze direct op zoek gaan naar de uier om biest te drinken. Als je geluk hebt kun je de biggetjes geboren zien worden. Dit moderne varkensbedrijf is een

vermeerderingsbedrijf. De biggen blijven 4 weken bij de moeder en daarna moeten ze zelfstandig opgroeien. Als ze 10 weken oud zijn en ca. 25 kg. wegen worden ze verkocht aan een vleesvarkenshouder. Hierna belanden ze meestal als een lekker carbonaatje op ons bord.

Niet eetbare delen vormen grondstoffen voor nevenproducten, zoals ijs, behang plaksel, bier, winegums, zelfs röntgenfoto's, medicijnen, enz, enz.

Bij het kijken naar de dragende zeugen kon ik m'n ogen niet geloven. Nog nooit zulke grote zware varkens gezien. Al met al was het een interessante ervaring.

Wat betekent de varkenshouderij voor tal van nevenbedrijven? Zo zijn er leveranciers van voer, dierenartsen, exporteurs, stallen bouwers en accountants.

In Nederland zijn er in totaal ca. 20.000 mensen werkzaam. De waarde van de totale export (varkens en -vlees) is ruim 3 miljard euro per jaar. En dit is dus slechts 1 sector van de vee export.

Conclusie: dieren zijn money makers, of we moeten wereldwijd vegetariërs worden. En dat zie ik effe niet zitten.

Hoe het ook zei, hopelijk tot ons volgende uitstapje .

         

                                                                            Hartelijke groeten van

                                                                            Ann Weinberg

 

 P.S. Eerlijkheidshalve wil ik zeggen dat ik als leek van al deze gegevens gebruik gemaakt heb van de folders.