VERSLAG VAN EEN MIDDAGJE
VARKENS KIJKEN OP BOERDERIJ TERRAS HET VENSTER IN VINKEL OP 8 JULI 2015.
Net toen we ons eerste uitstapje van deze
zomer gingen maken regende het na een lange periode van tropische hitte.
Natuurlijk goed voor de natuur. maar voor
ons een beetje ongemakkelijk.
We werden met open armen ontvangen in het
koffie/theehuis. Er was keus tussen koffie of thee met een heerlijk stuk eigen
gebakken taart. Het was heel gezellig elkaar weer te zien.
Vanuit het restaurant konden we door een
venster in de quarantainestal kijken.
Hier worden de
pas aangekochte gelten, dat zijn jonge moedervarkens,
opgevangen voordat ze bij de andere varkens komen. op deze manier is de kans op
"insleep-ziekte" beperkt geworden, of beter nog voorkomen.
In de zeugenstal worden de zeugen in veertig
boxen met uitloop gehouden. De mest via de vloer afgevoerd. Er is ook nog een
vloer verwarming en de klimaattemperatuur wordt nauwlettend in de gaten
gehouden.
Na vijf dagen geeft de zeug aan dat ze
weer geïnsemineerd kan worden. Als alles goed gaat worden na ca. 115 dagen
dracht de biggetjes geboren. Tijdens
de zoogperiode staat de zeug in het
kraamhok. Het is een groot wonder dat de pas geboren biggen meteen kunnen
horen, zien en lopen. Het instinkt zegt dat
ze direct op zoek gaan naar de uier om
biest te drinken. Als je geluk hebt kun je de biggetjes geboren zien worden.
Dit moderne varkensbedrijf is een
vermeerderingsbedrijf. De biggen blijven
4 weken bij de moeder en daarna moeten ze zelfstandig opgroeien. Als ze 10 weken
oud zijn en ca. 25 kg. wegen worden ze verkocht aan een vleesvarkenshouder.
Hierna belanden ze meestal als een lekker carbonaatje op ons bord.
Niet eetbare delen vormen grondstoffen
voor nevenproducten, zoals ijs, behang plaksel, bier, winegums,
zelfs röntgenfoto's, medicijnen, enz, enz.
Bij het kijken naar de dragende zeugen
kon ik m'n ogen niet geloven. Nog nooit zulke grote zware varkens gezien. Al
met al was het een interessante ervaring.
Wat betekent de varkenshouderij voor tal
van nevenbedrijven? Zo zijn er leveranciers van
voer, dierenartsen, exporteurs, stallen bouwers en accountants.
In Nederland zijn er in totaal ca. 20.000
mensen werkzaam. De waarde van de totale export (varkens en -vlees) is ruim 3
miljard euro per jaar. En dit is dus slechts 1 sector van de vee export.
Conclusie: dieren zijn money makers, of
we moeten wereldwijd vegetariërs worden. En dat zie ik effe niet zitten.
Hoe het ook zei, hopelijk tot ons
volgende uitstapje .
Hartelijke
groeten van
Ann
Weinberg
P.S. Eerlijkheidshalve wil ik zeggen dat ik als leek van al deze gegevens gebruik gemaakt heb van de folders.