VERSLAG VAN EEN MIDDAGTOCHTJE NAAR HET OERTIJDMUSEUM IN BOXTEL OP 5 AUGUSTUS 2015.

 

Aan de linkerkant van de parkeerplaats stond een enorm grote Dinosaurus ons op te wachten. Als je die afmeting ziet voel je pas hoe nietig je als mens bent.

Bij de ingang van het museum stonden aan weerszijden twee vervaarlijke monsters met opengesperde bekken, om bang van te worden.

En dat was waarschijnlijk ook de bedoeling want zij hadden de taak om de toegang te bewaken. Net zo als de stenen leeuwen aan beide kanten van een Chinese tempel.

Eenmaal binnen hing er in de ontvangsthal een onvoorstelbaar groot geraamte van een ander prehistorisch beest. In die hal kwam je ogen tekort om alle tentoongestelde botjes,

zelfs vlinders en mooi gepolijste oerstenen en steentjes te bezichtigen. In een woord indrukwekkend!

Op de informatie balie stonden bakjes met allerlei leuke hebbedingetjes te koop voor heel redelijke prijzen van 1 tot ± 5 euro.

Even verder op was er gelegenheid om koffie of thee te drinken met een stukje appelgebak. Daarna was het tijd om op ontdekkingstocht te gaan door de geologische tijdschaal.

IMG_4961Te beginnen met het PRE-CAMBRIUM. het leven begon ongeveer 3500 miljoen jaar geleden; de aarde ontstond circa 4800 miljoen jaar geléden.

Daarna ontstonden langzamerhand steeds meer diersoorten tot 245 miljoen jaar geleden en dat tijdperk wordt PALEOZOICUM genoemd.

Daarna komen we terecht in het MESOZOICUM dat tot 146 miljoen jaar geleden duurde.

De tijdzones worden steeds korter want dan zijn we in het TERTIAIR  en dat tijdvak wordt KENOZOICUM genoemd. He, he en dan zitten we in de laatste ijstijd.

DE MENS VERSCHIJNT OP AARDE, Dat is volgens de hedendaagse jaartelling 2 miljoen jaar geleden.

Wil je een klein beetje inzicht hebben van alles wat aan ons bestaan vooraf is gegaan dan moet je wel met jaartallen werken. En dat is dus geschiedenis.

Het museum bevind zich in een prachtig park waar je onderweg alle voorgangers tegen kunt komen, met naam en toenaam. 

Er is voor de kindertjes een fantastische speeltuin. Op een mooie zomerse dag kun je lekker uitblazen in de Hoenderwei. Daar komen de kippetjes je vrolijk tegemoet.

Dit bezoek was zeer de moeite waard, met dank aan ons bestuur.                                                                                  Met vriendelijke groeten van

                                                                                     Ann Weinberg.